Geboorteherinnering

Placenta kunst

 

Als verloskundige heb ik ruim honderden bevallingen begeleid en dus ook vele placenta's gezien en bekeken.  Placenta wordt ook wel de moederkoek of nageboorte genoemd.

Wat een wonder van de natuur!

Zonder placenta geen kind!

Vanuit de ei-cel en de zaadcel ontwikkeld je baby maar ook een nieuw orgaan, de placenta! De placenta is van levensbelang voor de baby. De baby krijgt alle voedingsstoffen via de placenta en de navelstreng. Het is echt een geweldige fabriek hoe dit functioneerd gedurende de zwangerschap. Aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen en je merkt er niets van! Als de placenta gezond is dan is je kindje dat vaak ook. Bijzonder toch, wat de natuur maken kan?! 

In onze cultuur doen we vaak niets met de placenta. Na de bevalling wordt er naar gekeken en vooral of het "huisje"van de baby helemaal compleet is. Daarna wordt deze vaak weggegooid. In andere culturen wordt de placenta soms ritueel begraven in de tuin.  

Met placenta kunst kan ik een afdruk voor je maken van het huisje van jullie kind. Elke placenta is anders!  Bijzonder toch? 9 maanden lang was dit de plek waar jullie baby in groeide. Als ik de afdruk maak zie je vaak een levensboom ontstaan. En elke levensboom is uniek, net zoals jullie kindje! Een mooie blijvende herinnering. 

Wat we in Nederland vaker zien is de lotusgeboorte. Bij deze geboorte kiezen de ouders ervoor de placenta aan de baby te laten zitten. Op deze manier geef je de natuur de ruimte. De navelstreng droogt vanzelf in en valt vanzelf af samen met de placenta. Dit duurt maximaal 2 weken. 
Energetisch gezien zou het voor de baby heel fijn zijn als hij of zij rustig afscheid kan nemen van de placenta. Ze zijn immers gelijk uit de eicel en zaadcel ontstaan. De placenta 'sterft' uiteindelijk na de geboorte van het kind, de circkel is rond. Het zou de circkel van het leven compleet maken. 

Een volledige lotus geboorte vraagt natuurlijk wel wat van de ouders, maar juist dit maakt de eerste dagen essentieel voor de binding met je kind en het opgang komen van de borstvoeding. 

Dus... denk er nog eens over als je gaat bevallen, wat doe jij met je placenta?